Az Együttérzés Korlátok Nélkül Egyesület kiterjedt karitatív tevékenységet végez Csepelen és Soroksáron. Egyre több a rászoruló, de szerencsére az év végi ünnepek közeledtével érthető módon növekszik az emberek adakozási kedve. A koronavírus-járvány megjelenése, valamint az élelmiszerárak növekedése ráadásul éppen a legkiszolgáltatottabbakat érinti a legsúlyosabban. Az Egyesület működését dr. Szabó Szabolcs országgyűlési képviselő is támogatja, személyesen is részt vett az adományok gyűjtésében.

Rekordmennyiségű, 348 tonna tartós élelmiszert gyűjtött idén a Magyar Élelmiszerbank Egyesület, s ebből a csepeli polgárok is kivették részüket. A Rákóczi úti Tesco Áruház két kijáratánál az Együttérzés Korlátok Nélkül Egyesület önkéntesei vették át a rászorulóknak szánt konzerveket, tésztát, olajat, cukrot, lisztet és édességeket.

− Bizonyára sokakat érdekel, hová kerülnek az adományok, az ő megnyugtatásukra mondhatom, hogy a csepeli, illetve soroksári rászorulókhoz – tudtuk meg Ritter Ottótól, a háromnapos csepeli gyűjtés csapatvezetőjétől, aki a sikeres gyűjtésről kicsit árnyaltabban fogalmazott. – Sajnos mi úgy látjuk, évről-évre csökken az adomány mennyisége, de nem azért, mert az emberek adakozási kedve lanyhulna. Egyszerűen ők is kevesebből gazdálkodnak, aki korábban tíz kilogramm lisztet adott, az most esetleg csak ötöt.

Az egyesület évek óta, havi rendszerességgel szervezi karitatív „meleg” ételosztását, a Rákóczi Ferenc és az Ady Endre út kereszteződésében található egykori üzlethelyiségben, miközben a hozzájuk fordulókat a mindennapokban is segítik élelmiszer- és ruhaosztással. Az Együttérzés jelenlegi elnöke, Góg Aranka, aki mindehhez a helyszínt biztosítja, a november végi, háromnapos Tesco-s gyűjtésnek is aktív résztvevője volt:
− Legnagyobb támogatónk Szabó Szabolcs országgyűlési képviselő, aki az anyagi támogatáson túl, személyes jelenlétével is hozzájárul akcióink sikeréhez. De jó kapcsolatot alakítottunk ki a Szent Imre téri Aldival is, amely az ételmentési program keretében segít bennünket. A karácsonyi csomagok azonban a mostani gyűjtésből készülnek majd, és az általunk nyilvántartott rászorulókhoz kerülnek.

Ez utóbbiak táborába tartozik Tóth Annamária is, aki szórólapokkal próbálta felhívni a vásárlók figyelmét az akcióra. A korábbi idősgondozó megromlott egészsége miatt szorul az egyesület támogatására, amit mindenképpen szeretne viszonozni.

− Harmadik éve már, hogy részt veszek az gyűjtésben, és az ételosztásokon is ott vagyok, ha tudok. De nagycsaládosoknak is besegítek, félárva gyermekekre vigyázok. Vannak, akik átnéznek rajtam, amikor a szórólappal közeledek feléjük, de ezen sohasem sértődöm meg. Talán soha nem voltak még olyan nehéz helyzetben, hogy átérezzék a problémát. Nekem viszont természetes, hogy az időmet és az energiámat adom a tárgyi segítségért cserébe – jegyzi meg szerényen Annamária.

A szórólapozásból két fiatal önkéntes is kivette a részét, Enci és Noémi a gimnáziumi közösségi munka keretében válaszolt az egyesület felhívására. A diáklányok mosolyogva invitálták a vásárlókat adományozásra, a néhány órás részvétel tapasztalata szerint azonban saját korosztályuk helyett, inkább az idősebbeket és a családosokat tudták megnyerni. S bár ők maguk jó körülmények között élnek, maradéktalanul át tudják érezni a szükséget szenvedők helyzetét. S nemcsak az ünnepek miatt.

Az egyesület korábbi elnöke, Maukner Klári számára is fontos volt, hogy idén is részt vegyen az akcióban, ő ráadásul fiát, Dénest is hozta magával, pedig utóbbitól, mozgássérültként senki sem várná el, hogy szórólapot osztogasson egy hipermarket bejáratánál.

− A szociális érzékenység, a segítségnyújtás, az együttérzés olyan fontos ebben az igen összetett világban, mint a levegővétel – vallja a fiatal szociálpedagógus, aki csak mozgásában korlátozott, ám cselekvésében egyáltalán nem. – És igenis van megoldás a problémákra, és ez az összetartás. Csakis együtt, közösen tudunk tenni azért, hogy szebb legyen a jövőnk.

Akik pedig akár egy darabka szaloncukorral is részt vettek az élelmiszergyűjtésben, ehhez a boldogabb jövőhöz járultak hozzá.

Dr. Szabó Szabolcs

Kedves csepeliek és soroksáriak!

Nem volt könnyű a  harmadik  győzelem. A sikerhez nagyon sokak tevékeny közreműködésére,  az ellenzéki összefogás pártjainak támogatására volt szükség.

Hálás vagyok mindazoknak, akik segítettek a kampányban, minden aktivistának, aki pultozott, szórólapozott, kopogtatott, szavazatot számolt.

Köszönöm valamennyi csepeli és soroksári polgárnak, aki szavazatával támogatott.

Sajnos az országos eredmények alakulása nem nyújt jobb feltételeket képviselői munkámhoz mint korábban volt, de ígérem, hogy minden lehetőséget meg fogok ragadni, hogy a jövőben is méltó legyek választóim bizalmára, és képviselői munkámmal  szolgáljam Csepel és Soroksár lakóit.

Dr. Szabó Szabolcs

Sikeresen feliratkozott Dr. Szabó Szabolcs országgyűlési képviselő hírlevél listájára!